Oppisopimuskoulutus on työpaikalla toteutettavaa ammatillista koulutusta, jota yleensä täydennetään oppilaitoksessa järjestettävillä tietopuolisilla opinnoilla. Oppisopimuskoulutus voidaan toteuttaa joko työsuhteessa tai yrittäjän oppisopimuksena.
Oppisopimuskoulutus sopii uusille työntekijöille, alan vaihtajille ja niille, jotka haluavat laajentaa ammatillista osaamistaan. Oppisopimuksena voi esimerkiksi suorittaa puuttuvan ammatillisen koulutuksen, tutkinnon tai tutkinnon osan tai suorittaa loppuun kesken jääneen koulutuksen. Koulutusmalli sopii myös yrittäjille, jotka haluavat kehittyä ammatissaan tai yrittäjyydessä.
Oppisopimuskoulutus edellyttää tutkintoon soveltuvia työtehtäviä. Opiskelusta suurin osa, noin 80 % tapahtuu työtehtävien yhteydessä. Opiskelijan työssäoppimista ohjaa työpaikalta nimetty työpaikkaohjaaja. Yrittäjän oppisopimuksessa työssäoppimista ohjaa mentori. Minimityöaika oppisopimuskoulutuksessa on 25 h/ viikko.
Kuinka oppisopimuskoulutukseen haetaan?
Ensimmäinen askel oppisopimuskoulutukseen on sopivan työpaikan ja asiasta kiinnostuneen työnantajan löytäminen. Kun oppisopimuspaikka on löytynyt, on aika ottaa yhteyttä oppilaitoksen oppisopimushenkilöön, joka auttaa sopivan tutkinnon tai tutkinnon osan valitsemisessa ja käytännön järjestelyissä. OSAOn oppisopimusyhteyshenkilöt löydät täältä.
Jos olet oppisopimustyösuhteen alkaessa työtön työnhakija, yrityksellä on mahdollisuus hakea palkkatukea. Mahdollisuudesta palkkatuen käyttöön työsuhteessa saat ohjausta oman kotipaikkasi TE-toimistosta, joka myös myöntää tuen. Palkkatukipäätös tehdään ennen työsuhteen alkamista.
Kommentit
0 kommenttia
Kirjaudu sisään jättääksesi kommentin.