Oppivelvollisuuden laajentaminen
Hallitusohjelman tavoitteena on, että jokainen peruskoulun päättävä nuori suorittaa toisen asteen koulutuksen. Oppivelvollisuuden laajentamisella tavoitellaan suomalaisten osaamis- ja koulutustason nostoa, edistetään koulutuksellista tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Oppivelvollisuus laajenee, koska käytännössä ilman toisen asteen tutkintoa on vaikea pärjätä työelämässä.
Lakiuudistuksen myötä oppivelvollisuus laajenee 1.8.2021 alkaen. Hakeutumisvelvoitetta koskevat säännökset astuivat voimaan 1.1.2021. Oppivelvollisuuden laajennus tulee voimaan ikäluokka kerallaan. Oppivelvollisuus päättyy, kun nuori täyttää 18 vuotta tai kun hän tätä ennen suorittaa toiseen asteen tutkinnon (ylioppilastutkinto tai ammatillinen tutkinto).
Käytännössä hakeutumisvelvoite tarkoittaa sitä, että jokaisen peruskoulunsa päättävän nuoren on haettava kevään yhteishaussa tai jatkuvissa hauissa jatkokoulutukseen. Nuori voi hakeutua lukioon, ammatilliseen koulutukseen, valmentavaan koulutukseen, kymppiluokalle tai muuhun oppivelvollisuuden piiriin kuuluvaan koulutukseen. Hakeutumisvelvoite jatkuu, kunnes opiskelupaikka on vahvistettu ja opiskelija on aloittanut opintonsa.
Oppivelvollisuuden laajentuessa opetuksen edellyttämät oppimateriaalit, työvälineet, -asut ja-aineet sekä yli seitsemän kilometriä pitkät koulumatkat ovat oppivelvolliselle opiskelijalle jatkossa maksuttomia. Kuluja opiskelijalla voi kuitenkin aiheutua välineistä, jotka ovat tarkoitettu henkilökohtaiseen käyttöön esimerkiksi soittimet, urheiluvälineet.
Oppivelvollisuuden laajentamisen myötä myös ohjausta lisätään. Perusopetuksen 8.-9. luokalla tehostetaan henkilökohtaista opinto-ohjausta, lisäksi tehostetaan nivelvaiheiden ohjausta sekä ohjausta tukemaan opiskelijoiden yksilöllisiä polkuja ammatillisessa koulutuksessa.
Opetus- ja kulttuuriministeriön sivustot oppivelvollisuuden laajentamisesta.
Kommentit
0 kommenttia
Kirjaudu sisään jättääksesi kommentin.